Alles over het VA-Keur

Zekerheid en vertrouwen

VA-keur

Wat is VA-Keur?

VA-Keur is dé onafhankelijke kwaliteitsnorm voor de keuring van machines, werktuigen en gereedschap. Wettelijk gezien moeten deze periodiek gekeurd worden. De echte waarde van een keuring ligt echter in het voorkomen van ongevallen en het waarborgen van een veilige werkomgeving. 
Als gecertificeerde VA-Keur leverancier zorgen wij ervoor dat uw apparatuur voldoet aan de strengste veiligheidseisen, ongeacht het merk. Onze gediplomeerde keurmeesters keuren door heel Nederland en garanderen dat uw machines veilig en betrouwbaar blijven.

Waarom keuren belangrijk is

Bij het gebruik van machines en gereedschappen staat veiligheid voorop. Defecte of slecht onderhouden machines kunnen leiden tot gevaarlijke situaties met soms ernstig persoonlijk letsel tot gevolg. 
Een periodieke VA-Keur keuring helpt om:
•    Slijtage en defecten tijdig te signaleren;
•    Arbeidsongevallen door technische gebreken te voorkomen;
•    De levensduur van uw machines te verlengen;
•    Te voldoen aan de wettelijke verplichtingen binnen de Arbowet.

va-keur-1147.jpg

Keuren vs. Onderhoud

Een veelvoorkomend misverstand is dat onderhoud en keuren hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval:
•    Onderhoud richt zich op het behouden en verbeteren van de prestaties van een machine, om storingen te voorkomen en de levensduur te verlengen.
•    Keuren is een formele inspectie waarbij wordt gecontroleerd of een machine voldoet aan wettelijke en veiligheidseisen. Hierbij wordt gekeken naar slijtage, veroudering en defecten die mogelijk gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken.

VA-Keur voor Golfkarren

VA-Keur geldt ook voor golfkarren en transportkarren die zakelijk worden ingezet. Als werkgever bent u verplicht deze voertuigen te laten keuren, net als elk ander gereedschap of werktuig.

Hoe vaak keuren?

Hoe vaak een machine gekeurd moet worden, hangt af van het type machine, de intensiteit van het gebruik en de werkomgeving. Als algemene richtlijn geldt een jaarlijkse keuring als veilige ondergrens, zoals vermeld in het Arbobesluit. Daarnaast is het verstandig om de resultaten van de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te betrekken bij het vaststellen van de keuringsfrequentie.

va-keur-0824.jpg

Hoe verloopt een keuring?

Onze VA-Keur inspectie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde monteur, die een vast stappenschema doorloopt en alle bevindingen documenteert in een keuringsrapport. Na een succesvolle keuring ontvangt de machine een keuringssticker waarop vermeld staat tot wanneer de machine is goedgekeurd. Dit geeft werknemers direct inzicht in de status van de machine en toont aan dat deze veilig is bevonden voor gebruik. Ook wordt de machine ingeschreven in de VA-keur database. 
Indien er reparaties of vervangingen nodig zijn, worden deze als aanbeveling in het keuringsrapport opgenomen. Wanneer de aanbevelingen zijn opgevolgd, wordt de machine alsnog voorzien van een keuringssticker en ingeschreven. 

Wie mag machines keuren?

Volgens de wet mag een werkgever zelf bepalen wie de keuringen uitvoert, zolang dit door een deskundige persoon of instelling gebeurt. Onze gecertificeerde keurmeesters voldoen aan deze eisen en voeren de VA-Keur keuringen volgens de hoogste kwaliteitsnormen uit. Dit zorgt ervoor dat uw machines altijd veilig en betrouwbaar blijven.

VA-Keur: Zekerheid en Vertrouwen

Met VA-Keur kiest u voor veiligheid, betrouwbaarheid en deskundigheid. Wilt u zeker weten dat uw machines en gereedschappen aan de hoogste normen voldoen? Neem contact met ons op voor een professionele keuring en voorkom onnodige risico’s op de werkvloer.

contact